O udruzi

Udruga tehničke kulture „Galileo Galilei“ Rovinj osnovana je 2000. godine radi poticanja stvaralaštva djece i mladih osobito darovitih učenika. Budući da darovita djeca imaju veće obrazovne potrebe od standardnog školskog programa i zahtijevaju dodatne sadržaje i postupke, u udruzi se koriste suvremene i neformalne metode poučavanja čija poanta leži u Gallileovu postulatu: „Čovjeka ne možeš ničemu naučiti. Možeš ga samo podržati u tome da to znanje pronađe u sebi.“

Osnivači udruge su Miroslav Stanišić, Dubravka Svetličić i Radenko Matijašec.

U 23. godine postojanja udruga je organizirala mnogobrojne radionice, predavanja i aktivnosti iz područja tehnike, informacijsko-komunikacijskih tehnologija, razvoja softvera, robotike, programiranja, interneta stvari i slično, čije je aktivnosti pohađalo oko 900 djece i mladih. Samo tijekom 2022. i 2023. godine organizirane su radionice Izradi igrice u Scratchu, Generacija Now (Arduino), Mala škola elektronike DIY,  Phyton – napredna radionica programiranja, radionica animiranih priča uz korištenje BITEABLE, kreativna radionica “Izradi elektronički borić“, Zimska škola programiranja, Ljetna škola informatike, Izradi poster i uredi video, Izradi mobilnu aplikaciju

Udruga trenutno broji 47 članova, od kojih su određeni renomirani mentori iz obrazovnog i poslovnog svijeta s mnogobrojnim postignućima na nacionalnim i regionalnim natjecanjima. Neizostavna su i postignuća na mnogobrojnim natjecanjima članova udruge kako slijedi: 2002. Županijsko natjecanje – Informatika, PASCAL mlađa skupina osnovnoškolaca 3. i 5. mjesto, PASCAL starija skupina osnovnoškolaca 2. mjesto, 2008. Županijsko natjecanje – Informatika, LOGO mlađa skupina osnovnoškolaca 2., 4., 6. i 7. mjesto, 2009. Županijsko natjecanje – Informatika, LOGO starija skupina osnovnoškolaca 6. mjesto , 2022. natjecanje Generacija Now, 2. mjesto, sudjelovanje u  u Croatian Makers lizi, 2023. sudjelovanje na radionici i natjecanju robotike u Centru znanja Međimurske županije u Čakovcu, sudjelovanje na 3. kolu Croatian Makers lige (robotika), 2. mjesto.

Članovi su prepoznati kao uspješni, te su ih u novinskim člancima i više puta oslovljavali – najbolji tehničari u Istri. Isto tako su udruzi kao i članovima pojedinačno dodijeljena priznanja i nagrade za mnogobrojne uspjehe. U znanstvenim emisijama Globalno sijelo i Heureka predstavljen je rad udruge i inovacije članova koji su postigli odlične rezultate na natjecanjima te su svojim inovacijama i načinom rada zaintrigirali ostatak Hrvatske. Ujedno sam predsjednik udruge je inovator  koji je osvojio srebrnu medalju na Arci 2022. godine i zlatnu medalju na turskom Teknofestu.

Udruga se priključila inicijativi IRIM-a (Institut za Razvoj i Inovativnost Mladih) te sudjeluje u projektu CROATIAN MAKERS, popularizaciji STEM područja i uvođenja programiranja u institucije. U tijeku 2022 godine udruga je dobila donaciju udruge IRIM od 6 robota Maqueen i AI kamere i po prvi puta organizirali radionice sa strojnim programiranjem i vizualnim prepoznavanjem. Također, udruga je od HT i udruge IRIM dobila opremu za izvođenje Arduino radionica u sklopu natjecanja Generacija Now. Udruga navedenu opremu koristi za realizaciju edukativnih aktivnosti, izradu i prezentaciju individualnih radova učenika te za organizaciju natjecanja u okviru Croatian Makers robotičke lige. Ujedno, udruga je članica Hrvatskog saveza informatičara te Zajednice tehničke kulture Istarske županije.

Prepoznat rad i popularizacija znanosti koju udruga provodi osim IRIM-a, HT-a prepoznala je i JLS koja putem Javnog natječaja za financiranje programa udruga iz područja kulture i umjetnosti, te tehničke kulture kroz godine dodjeljuje sredstva udruzi za provođenje navedenih aktivnosti. Opravdano utrošenim sredstvima, potičući motivaciju i zainteresiranost učenika kroz mnogobrojne aktivnosti i radionice u STEM području, te kvalitetnim administrativnim i financijskim izvještavanjem, udruga je stekla povjerenje te se iz godine u godinu prijavljuje na natječaj Grada Rovinja-Rovigno i ishoduje sredstva za realizaciju radionica. Međutim, želja za provedbom još više radionica proizašlih iz potreba djece i mladih, sputana je financijskim ograničenjima, ali nastavlja biti aktivna uz pomoć donatora te  volontera koji svoje slobodno vrijeme i trud ulažu u djecu i mlade jer shvaćaju da boljitak društva dolazi sa znanjem.

Tijekom godine ukupno je 42 učenica-ka iz sve tri osnovne škole Grada Rovinj pohađalo radionice. Na organiziranom predavanju “e-Građani” za građane pristustvovalo je 7 građana.

U tijeku 2022 godine dobili smo donaciju udruge IRIM od 6 robota Maqueen i AI kamere i po prvi puta organizirali radionice sa strojnim programiranjem i vizuelnim prepoznavanjem. Također smo dobili od HT i udruge IRIM oprema za izvođenje Arduino radionca u sklopu natjecanja Generacija Now.

Na natjecanju Generacija Now koje organizira HT i IRIM osvojili smo 2. mjesto (ukupno je učestvovalo 160 škola) u kategoriji od 5-8 razreda OŠ, sa radom “Rovinjska fontana”. Tri polaznika radione Phyton, nakon odličnih rezulatat na gradskom natjecanju, pozvana su na županijsko natjecanje.

Tijekom 2022 godine održane su slijedeće radionice :

– Izradi igrice u Scratchu 9 polaznika.Na radionici ponovili smo znanje iz škole a nakon toga izradili nekoliko igrica. Završni rad bila nam je popularna igrica PONG nakon koje smo organizirali turnir.

– Generacija Now (Arduino) 4 polaznika. Na radionici polaznici su upoznali sa raznim senzorima i autenatorima. Savladali su programiranje Arduina u C++ programskom jeziku. Izradili sa mentorom završni rad “Rovinsjka fontana” sa 3 pumpe i RGB led diodama.

– Croatian Maker natjecanje (robotika) – 10 polaznika. Učestvovali su na fizičkim i online natjecanjima.

– Mala škola elektronike DIY -13 učenika. Polaznici su se upoznali za elektroničkim komponentama (otpornici, kondezatori, tranzistori). Naučili su simbole za elektroničke komponente. Savladali tehniku mjerenja. Naučili lemiti i sklapati elektroničke uređaje. Za zvarsni rad izradili su elektronički borić.

– Phyton – napredna radionica programiranja -5 polaznika (3 polaznika pozvano na županijsko natjecanje)

Tijekom 2023 godine održane su sljedeće radionice :

 – Ljetna škola informatike 29 polaznika

    1. Izradi video i plakat u alatu Canva

     2. Izradi mobilnu aplikaciju CHAT GPT

     3. Izradi igrice u Scratch-u

– Javno predavanje u Domu kulture “Umjetna inteligencija Chat GPT”, 30 prisutnih građana

– Radionica Arduino -Generacija Now (Arduino)  5 polaznika. Na radionici polaznici su upoznali sa raznim senzorima i autenatorima. Savladali su programiranje Arduina u C++ programskom jeziku. Izradili KWH sa automatskim izračunom cijene električne energije

– Croatian Maker natjecanje (robotika) – 5 polaznika. Učestvovali su na fizičkim i online natjecanjima. 

– Radionica Python – napredna radionica programiranja -4 polaznika